
- Data: 09.08.2020
Alergia na białka mleka krowiego
Alergie na białko mleka krowiego zalicza się do głównych problemów klinicznych u najmłodszych dzieci. Częstość występowania alergii na mleko krowie występuje u 1,8-7,5% dzieci i maleje wraz z wiekiem. Przyczyną reakcji alergicznych po spożyciu mleka krowiego jest znajdujące się w nim około 30 białek. Najważniejszymi alergenami pochodzącymi z mleka krowiego są białka serwatkowe (najczęściej beta-laktoglobulina) oraz kazeina. U dzieci uczulonych na białko mleka krowiego reakcja alergiczna może występować również po spożyciu mleka innych zwierząt kopytnych np. owiec, kóz. Aż co czwarte dziecko z alergią na mleko krowie może wykazywać również reakcje alergiczne na soje.

- Data: 09.08.2020
Alergia na ryby
Ryby to jeden z czynników najczęściej wywołujących u dzieci alergie pokarmową. Z reguły uczulenie występuje na wiele rodzajów ryb na raz, choć zdarza się również alergia na jeden gatunek. Reakcje uczuleniowe mogą wstąpić nie tylko po spożyciu, ale także na drodze kontaktowej (po zetknięciu ze skórą) czy inhalacyjnej (podczas przygotowywania potrawy). Objawy pojawiają się nawet już po kilku minutach od spożycia bądź kontaktu z rybą. Najgroźniejszym objawem reakcji alergicznej na ryby jest anafilaksja.

- Data: 09.08.2020
Celiakia i dieta bezglutenowa
Celiakia, czyli choroba trzewna jest genetycznie uwarunkowaną nadwrażliwością na znajdujący się w zbożach gluten. Jest to choroba ogólnoustrojowa o podłożu autoimmunologicznym. Celiakia polega na zaburzeniach trawienia oraz wchłaniania jelitowego. Prowadzi do zaniku kosmków jelitowych odpowiedzialnych za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia i w konsekwencji powstania niedoborów pokarmowych. Kiedyś była uznawana za chorobę występującą wyłącznie u dzieci, jednak coraz częściej diagnozowana jest u osób dorosłych, u których przez wiele lat przebiegała bezobjawowo.

- Data: 09.08.2020
Dieta w alergiach pokarmowych
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego, pojawiającą się w krótkim czasie po zjedzeniu pokarmu zawierającego alergen. Do pierwszych objawów zalicza się trudności w oddychaniu, kaszel, obrzęk twarzy, pokrzywkę, nudności, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia pokarmowa jest najczęstszą przyczyną wstrząsu anafilaktycznego u dzieci.
Aktualny numer
