Pszenica i alergia na gluten u dzieci. Dziecko z alergią pokarmową w przedszkolu
Coraz częściej rodzice zgłaszają, że ich dzieci cierpią na alergię na gluten. W ziarnie pszenicy występuje wiele białek antygenowych, jednak do najsilniejszych należą: albuminy, globuliny, gliadyny i gluteniny. To one są odpowiedzialne za wiele zespołów chorobowych. Badania wykazały, że krzyżowa reaktywność między różnymi ziarnami zbóż jest dużo częstsza niż wśród innych grup pokarmów, jednak tylko u 80% chorych na alergie na różne zboża objawy występują tylko po spożyciu pszenicy. Dowiedz się, czym jest alergia na gluten, co odróżnia ją od celiakii. Sprawdź, jak system oświaty odpowiada na potrzeby dzieci i młodzieży ze specjalnymi potrzebami w zakresie żywienia.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- A jakich ziarnach znajduje się gluten?
- Jak rozpoznać alergię na gluten u dziecka?
- Czym alergia na gluten różni się od celiakii?
- Czy przedszkole musi zapewniać dietę eliminacyjną dla dziecka z alergią pokarmową?
Przeczytaj również:
Jeśli posiadasz już konto – zaloguj się:
Jeśli nie masz dostępu,
UTWÓRZ KONTO TESTOWE i skorzystaj z jednorazowego bezpłatnego dostępu na 48 godzin
- Dostęp do tego konkretnego artykułu oraz do setek pozostałych porad dla przedszkoli publicznych i niepublicznych.
- Dostęp do bogatej bazy wzorów 738 dokumentów.