Aktualny
Alergia na pszenicę
W ziarnie pszenicy występuje wiele białek antygenowych, jednak do najsilniejszych należą: albuminy, globuliny, gliadyny i gluteniny. To one są odpowiedzialne za wiele zespołów chorobowych. Badania wykazały, że krzyżowa reaktywność między różnymi ziarnami zbóż jest dużo częstsza niż wśród innych grup pokarmów, jednak tylko u 80% chorych na alergie na różne zboża objawy występują tylko po spożyciu pszenicy.
Jeśli posiadasz już konto – zaloguj się:
Jeśli nie masz dostępu,
UTWÓRZ KONTO TESTOWE i skorzystaj z jednorazowego bezpłatnego dostępu na 48 godzin
- Dostęp do tego konkretnego artykułu oraz do setek pozostałych porad dla przedszkoli publicznych i niepublicznych.
- Dostęp do bogatej bazy wzorów 738 dokumentów.
Podobne artykuły
Zobacz również
Aktualny numer
Dodano: 24.10.2024