Alergia na jajo kurze
Jaja należą do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem:
1) dobrze przyswajalnych (w około 90%) przez organizm białek. Dla porównania ich przyswajalność z mleka wynosi około 80%, z mięsa około 70%, a z roślin strączkowych około 40%,
2) substancji tłuszczowych obecnych w żółtku, w tym cholesterolu i fosfolipidów, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 i 6 oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA),
3) lecytyny, która jest substancją biologicznie czynną, biorącą udział w transporcie cholesterolu we krwi, metabolizmie tłuszczów, a także będącą składnikiem błon komórkowych, czyli każdej komórki organizmu,
4) witamin z grupy B (szczególne B12 i B2), a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E,
5) składników mineralnych, m.in. żelaza, cynku, magnezu, fosforu i wapnia,
6) foswityny, czyli znajdującej się w żółtku substancji biologicznie czynnej, która posiada właściwości antyoksydacyjne.
Jeśli posiadasz już konto – zaloguj się:
Jeśli nie masz dostępu,
UTWÓRZ KONTO TESTOWE i skorzystaj z jednorazowego bezpłatnego dostępu na 48 godzin
- Dostęp do tego konkretnego artykułu oraz do setek pozostałych porad dla przedszkoli publicznych i niepublicznych.
- Dostęp do bogatej bazy wzorów 738 dokumentów.