• Poradnik Dyrektora PrzedszkolaPoradnik Dyrektora Przedszkola
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj sięZamów
  • x
  • SKLEP (NOWOŚĆ)
  • Rekrutacja do przedszkola
  • Odpowiedzialność dyrektora
  • Współpraca z rodzicami
  • Nadzór pedagogiczny
  • Organizacja pracy przedszkola
  • Pomoc p-p
  • Bezpieczeństwo i opieka
  • Kadry i płace
  • Przedszkola niepubliczne

alergia

Jaja należą do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej.

Alergia na jajo kurze

Jaja należą do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem:

1) dobrze przyswajalnych (w około 90%) przez organizm białek. Dla porównania ich przyswajalność z mleka wynosi około 80%, z mięsa około 70%, a z roślin strączkowych około 40%,

2) substancji tłuszczowych obecnych w żółtku, w tym cholesterolu i fosfolipidów, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 i 6 oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA),

3) lecytyny, która jest substancją biologicznie czynną, biorącą udział w transporcie cholesterolu we krwi, metabolizmie tłuszczów, a także będącą składnikiem błon komórkowych, czyli każdej komórki organizmu,

4) witamin z grupy B (szczególne B12 i B2), a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E,

5) składników mineralnych, m.in. żelaza, cynku, magnezu, fosforu i wapnia,

6) foswityny, czyli znajdującej się w żółtku substancji biologicznie czynnej, która posiada właściwości antyoksydacyjne.

  • 27 kwietnia 2023 r.
  • Nr 35 - Kwiecień/Maj 2023
10249

Nagrody i wyróżnienia

PortalPrzedszkolny.pl

Informacje

  • Oferta
  • Redakcja
  • Nasi eksperci
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca

Partnerzy

PortalOświatowy.pl
Epedagogika.pl

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-16:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: [email protected]

© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.