Alergia na białka mleka krowiego
Alergie na białko mleka krowiego zalicza się do głównych problemów klinicznych u najmłodszych dzieci. Częstość występowania alergii na mleko krowie występuje u 1,8–7,5% dzieci i maleje wraz z wiekiem. Przyczyną reakcji alergicznych po spożyciu mleka krowiego jest znajdujące się w nim około 30 białek. Najważniejszymi alergenami pochodzącymi z mleka krowiego są białka serwatkowe (najczęściej beta-laktoglobulina) oraz kazeina. U dzieci uczulonych na białko mleka krowiego reakcja alergiczna może występować również po spożyciu mleka innych zwierząt kopytnych, np. owiec, kóz. Aż co czwarte dziecko z alergią na mleko krowie może wykazywać również reakcje alergiczne na soję.
Jeśli posiadasz już konto – zaloguj się:
Jeśli nie masz dostępu,
UTWÓRZ KONTO TESTOWE i skorzystaj z jednorazowego bezpłatnego dostępu na 48 godzin
- Dostęp do tego konkretnego artykułu oraz do setek pozostałych porad dla przedszkoli publicznych i niepublicznych.
- Dostęp do bogatej bazy wzorów 738 dokumentów.