• Poradnik Dyrektora PrzedszkolaPoradnik Dyrektora Przedszkola
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj sięZamów
  • x
  • SKLEP (NOWOŚĆ)
  • Rekrutacja do przedszkola
  • Odpowiedzialność dyrektora
  • Współpraca z rodzicami
  • Nadzór pedagogiczny
  • Organizacja pracy przedszkola
  • Pomoc p-p
  • Bezpieczeństwo i opieka
  • Kadry i płace
  • Przedszkola niepubliczne

mleko

Alergie na białko mleka krowiego zalicza się do głównych problemów klinicznych u najmłodszych dzieci.

Alergia na białka mleka krowiego

Alergie na białko mleka krowiego zalicza się do głównych problemów klinicznych u najmłodszych dzieci. Częstość występowania alergii na mleko krowie występuje u 1,8–7,5% dzieci i maleje wraz z wiekiem. Przyczyną reakcji alergicznych po spożyciu mleka krowiego jest znajdujące się w nim około 30 białek. Najważniejszymi alergenami pochodzącymi z mleka krowiego są białka serwatkowe (najczęściej beta-laktoglobulina) oraz kazeina. U dzieci uczulonych na białko mleka krowiego reakcja alergiczna może występować również po spożyciu mleka innych zwierząt kopytnych, np. owiec, kóz. Aż co czwarte dziecko z alergią na mleko krowie może wykazywać również reakcje alergiczne na soję.

  • 27 kwietnia 2023 r.
  • Nr 35 - Kwiecień/Maj 2023
10266

Nagrody i wyróżnienia

PortalPrzedszkolny.pl

Informacje

  • Oferta
  • Redakcja
  • Nasi eksperci
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca

Partnerzy

PortalOświatowy.pl
Epedagogika.pl

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-16:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: [email protected]

© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.