Archiwalny

Alergia na ryby

Data aktualizacji dokumentu: 9 sierpnia 2020
Dokument archiwalny
 Alergia na ryby

Ryby to jeden z czynników najczęściej wywołujących u dzieci alergie pokarmową. Z reguły uczulenie występuje na wiele rodzajów ryb na raz, choć zdarza się również alergia na jeden gatunek. Reakcje uczuleniowe mogą wstąpić nie tylko po spożyciu, ale także na drodze kontaktowej (po zetknięciu ze skórą) czy inhalacyjnej (podczas przygotowywania potrawy). Objawy pojawiają się nawet już po kilku minutach od spożycia bądź kontaktu z rybą. Najgroźniejszym objawem reakcji alergicznej na ryby jest anafilaksja.

Pozostało jeszcze 80% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Jeśli posiadasz już konto – zaloguj się:

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Jeśli nie masz dostępu,

UTWÓRZ KONTO TESTOWE i skorzystaj z jednorazowego bezpłatnego dostępu na 48 godzin

  • Dostęp do tego konkretnego artykułu oraz do setek pozostałych porad dla przedszkoli publicznych i niepublicznych.
  • Dostęp do bogatej bazy wzorów 738 dokumentów.
Słowa kluczowe:
alergia pokarmowa
Numer 135 Październik/Listopad 2024 r.
Dodano: 24.10.2024

Numer 135 Październik/Listopad 2024 r.

Pokaż listę wydań

Testuj bezpłatnie Portal przedszkolny przez 48 godzin