Nie wszystkie dzieci chętnie zjadają w przedszkolu posiłki, za które rodzice wnieśli opłatę. Zdarza się, że rodzice proszą, aby takie niezjedzone produkty były pakowane i przekazywane w chwili odbierania dziecka. Prośbę tę uzasadniają unikaniem marnowania jedzenia i zwracają uwagę, że zabieranie niezjedzonego dania to powszechna praktyka w restauracjach. Czy możliwe jest zabieranie niezjedzonych posiłków do domu?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Przedszkolaki z roku na rok prowadzą coraz bardziej aktywny tryb życia i często prosto po przedszkolu korzystają z dodatkowych aktywności, takich jak nauka pływania, taniec, zumba, karate, tenis itp. Zdarza się jednak, że zajęcia te odbywają się w trakcie pobytu dziecka w przedszkolu, dlatego rodzice chcąc, by dziecko skorzystało z opłaconych posiłków, wnioskują do dyrektora o zmianę godzin ich wydawania. Dowiedz się, czy jako dyrektor musisz dostosować pracę kuchni lub firmy kateringowej do prośby rodziców.
Sprostanie wymaganiom specjalistycznych diet przedszkolaków to wyzwanie zarówno dla kuchni przedszkolnej, jak i firm kateringowych dostarczających posiłki do placówki. Może się jednak zdarzyć, że przedszkole nie będzie w stanie zapewnić dziecku z alergią odpowiedniej diety, ale z drugiej strony z uwagi na obowiązujące przepisy nie może odmówić dziecku spożywania posiłków w czasie pobytu w placówce. Sprawdź, jak można rozwiązać taką sytuację i jak rozliczyć się z rodzicami, których dzieci nie korzystają z całodniowego wyżywienia w placówce.
Kiedy maluchy wkraczają w świat przedszkola, ich dieta zaczyna się różnić od tej domowej. Rodzice już od pierwszych dni zwracają ogromną uwagę na jadłospis i dopytują, jakie produkty dzieci będą spożywać w ciągu dnia. Coraz częściej jednak zwracają uwagę na to, że posiłki przedszkolaka muszą być nie tylko zdrowe i smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne. Trzeba pamiętać, że nawet niewinna sałatka owocowa może stanowić zagrożenie dla malucha. Jednym z kluczowych aspektów bezpieczeństwa jest odpowiednie krojenie warzyw i owoców. Dlaczego jest to tak ważne i jak to robić prawidłowo? Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się, jak przygotowywać posiłki dla dzieci, w szczególności, dlaczego dzieci powinny otrzymywać wyłącznie pokrojone owoce czy warzywa.
Przedszkola wyłonione w otwartym konkursie ofert do realizacji zadania związanego z zapewnieniem korzystania z wychowania przedszkolnego pobierają od rodziców opłaty, o których mowa w ustawie z 27 października 2017 r. o finansowaniu zadań oświatowych. Trzeba pamiętać, że dotyczy to także opłat za wyżywienie. Wobec tego, czy tzw. przedszkole „za złotówkę” może w wysokości opłaty uwzględnić także koszty związane z przygotowaniem posiłku?
Przedszkole publiczne i niepubliczne ma obowiązek zapewnienia dzieciom możliwości korzystania z posiłków. Okazuje się, że analogicznego przepisu nie ma w rozporządzaniu w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego, warunków tworzenia i organizowania tych form oraz sposobu ich działania. Wobec tego, czy żywienie w punkcie przedszkolnym jest obowiązkowe?
Każde przedszkole ma obowiązek zapewnienia wyżywienia dzieciom z uwzględnieniem zasad prawidłowego żywienia zawartych w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Sprawdź, jak spełnić wymagania zawarte w tych regulacjach prawnych i pozytywnie przejść ewentualną kontrolę sanepidu.
Jak powinien wyglądać system bezpieczeństwa żywności w szkole, która zapewnia posiłki dzieciom przedszkolnym poprzez catering.
© Wiedza i PraktykaStrona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.