Wymagania w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w ramach żywienia zbiorowego w przedszkolach zostały uregulowane w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zaś wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze – w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. Żadne przepisy nie określają jednak, jakie wartości kaloryczne i energetyczne mieć przygotowywane posiłki. W takim razie – jakich norm przestrzegać?
Jeśli przedszkole nie specjalizuje się w zakresie diet dla dzieci z problemami żywieniowymi, wówczas dyrektor nie ma obowiązku organizowania specjalnego żywienia. Może on jednak umożliwić rodzicom przynoszenie własnych posiłków dla ich dzieci. W takim przypadku dyrektor powinien zapewnić higieniczne warunki przechowywania i podawania pożywienia.
© Wiedza i PraktykaStrona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.