• WSZYSTKIE
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Rodzic informuje o specjalnej diecie dziecka

    W przepisach trudno znaleźć regulacje na temat żywienia dziecka z alergią pokarmową lub dziecka, wobec którego rodzice stosują dietę eliminacyjną. Jedyną regulacją, która odnosi się do przypadku, gdy dziecko stosuje określoną dietę, jest art. 155 ustawy z 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe, dalej: UPO, zgodnie z którym w celu zapewnienia dziecku podczas pobytu w publicznym przedszkolu, oddziale przedszkolnym w publicznej szkole podstawowej, publicznej innej formie wychowania przedszkolnego, publicznej szkole i publicznej placówce odpowiedniej opieki, odżywiania oraz metod opiekuńczo-wychowawczych rodzic dziecka przekazuje dyrektorowi przedszkola, szkoły lub placówki uznane przez niego za istotne dane o stanie zdrowia, stosowanej diecie i rozwoju psychofizycznym dziecka. Z przepisu tego wywnioskować można jedynie, że dyrektor przedszkola powinien mieć na uwadze informacje uzyskane od rodziców dziecka. Jeżeli zatem przedszkole zostało poinformowane o stosowanej przez dziecko diecie, to nie może narażać jego zdrowia, podając mu produkty, które z różnych powodów nie będą przez dziecko tolerowane.

Artykuły

  • Dieta bezglutenowa

    Jedyną skuteczną metodą jest zastosowanie diety bezglutenowej, która opiera się na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich produktów będących źródłem glutenu, czyli takich, które w swoim składzie zawierają pszenicę, żyto, jęczmień i owies, m.in. makarony, kasze (perłowa, jęczmienna, kuskus, manna, pęczak), pieczywo, otręby z tych zbóż, kawa zbożowa.
  • Celiakia

    Celiakia, czyli choroba trzewna, jest genetycznie uwarunkowaną nadwrażliwością na znajdujący się w zbożach gluten. Występuje wiele objawów tej choroby, jednak najczęściej są to:
  • Alergia na pszenicę

    W ziarnie pszenicy występuje wiele białek antygenowych, jednak do najsilniejszych należą: albuminy, globuliny, gliadyny i gluteniny. To one są odpowiedzialne za wiele zespołów chorobowych. Badania wykazały, że krzyżowa reaktywność między różnymi ziarnami zbóż jest dużo częstsza niż wśród innych grup pokarmów, jednak tylko u 80% chorych na alergie na różne zboża objawy występują tylko po spożyciu pszenicy.
  • Alergia na orzeszki arachidowe

    Orzeszki ziemne są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Jednak prawidłowo otrzymywany olej arachidowy nie zawiera białek i nie wywołuje uczuleń.
  • Alergia na białka mleka krowiego

    Alergie na białko mleka krowiego zalicza się do głównych problemów klinicznych u najmłodszych dzieci. Częstość występowania alergii na mleko krowie występuje u 1,8–7,5% dzieci i maleje wraz z wiekiem. Przyczyną reakcji alergicznych po spożyciu mleka krowiego jest znajdujące się w nim około 30 białek. Najważniejszymi alergenami pochodzącymi z mleka krowiego są białka serwatkowe (najczęściej beta-laktoglobulina) oraz kazeina. U dzieci uczulonych na białko mleka krowiego reakcja alergiczna może występować również po spożyciu mleka innych zwierząt kopytnych, np. owiec, kóz. Aż co czwarte dziecko z alergią na mleko krowie może wykazywać również reakcje alergiczne na soję.
  • Zalecenia dla personelu przedszkola opiekującego się alergikiem

    Najważniejszą zasadą w planowaniu żywienia dziecka z alergią pokarmową jest indywidualne podejście do problemu. Pomocą może być przestrzeganie następujących zasad:
  • Dieta w alergiach pokarmowych

    Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego, pojawiającą się w krótkim czasie po zjedzeniu pokarmu zawierającego alergen. Do pierwszych objawów zalicza się trudności w oddychaniu, kaszel, obrzęk twarzy, pokrzywkę, nudności, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia pokarmowa jest najczęstszą przyczyną wstrząsu anafilaktycznego u dzieci.
  • Zasady planowania jadłospisów

    Jadłospis powinien być tak skomponowany, aby dostarczał wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz odpowiednią ilość energii. Podczas jego planowania należy uwzględnić płeć, wiek, należną masę ciała dziecka oraz jego stan fizjologiczny.
  • Uwaga na skład produktów żywnościowych

    Składniki produktów spożywczych wymienione są kolejno, zaczynając od tych, których użyto najwięcej. Jeżeli na jednym z pierwszych miejsc znajduje się cukier, to oznacza, że prawdopodobnie jest go dużo. Na każdym produkcje można znaleźć również tabelkę, na której widnieje informacja o ilości cukrów na 100 gram produktu.
  • Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia

    W ostatnich latach wiele badań naukowych wykazało, że w prawidłowym rozwoju dzieci oraz zapobieganiu chorobom takim jak m.in. otyłość istotną rolę odgrywa aktywność fizyczna, odpowiednia długość snu oraz przestrzeganie zasad użytkowania telefonów komórkowych, komputera i innych urządzeń elektrycznych. Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia wskazuje, że do pełni zdrowia niezbędne jest prawidłowe żywienie łącznie z pozostałymi elementami stylu życia. Piramida jest graficznym opisem różnych grup produktów spożywczych przedstawionych w odpowiednich proporcjach. Im wyższe piętro, tym częstość spożywania danych produktów żywnościowych powinna być mniejsza.
  • Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym

    Prawidłowe żywienie w wieku przedszkolnym jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących odpowiedni rozwój dziecka, a także utrzymanie sprawności fizycznej, emocjonalnej oraz intelektualnej. Podstawą zbilansowanej diety dzieci jest dobór produktów spożywczych z różnych grup pozwalających przygotować pełnowartościowy posiłek oraz dostarczyć jego organizmowi odpowiednią ilość składników pokarmowych, energii oraz płynów.
  • Podawanie leków przy wstrząsie anafilaktycznym

    Obecnie nie ma przepisów, które stanowiłyby podstawę do podawania dzieciom leków lub wykonywania wobec nich innych czynności medycznych. Jedynym wskazaniem może być komunikat Ministerstwa Zdrowia w sprawie możliwości podawania leków dzieciom przez nauczycieli w przedszkolu (www.mz.gov.pl). Wskazano w nim m.in., że w sytuacjach nagłych, gdy stan zdrowia dziecka wymaga natychmiastowej interwencji lekarskiej, nauczyciel, dyrektor lub pielęgniarka są zobowiązani do udzielenia pomocy przedmedycznej w zakresie posiadanych umiejętności, wezwania karetki pogotowia ratunkowego i zawiadomienia o tym rodziców dziecka.
  • Objawy wystąpienia alergii i wstrząsu anafilaktycznego

    Objawy alergii mogą być zróżnicowane, w zależności od alergenu i typu alergii, mogą obejmować zmiany skórne, reakcje układu pokarmowego lub oddechowego, a także błon śluzowych oczu. Do najczęściej występujących objawów alergii zalicza się:
  • Wyższa opłata za posiłki dla alergika

    Zapewnienie dziecku w przedszkolu diety eliminacyjnej często wiąże się z wyższymi kosztami – zarówno w przypadku posiłku zamawianego dla dziecka w firmie cateringowej, jak i w przypadku konieczności zakupu produktów niezbędnych do przygotowania posiłków zgodnie z zaleceniami.
  • Dostarczanie posiłków przez rodziców

    Przygotowując posiłki dla alergika, trzeba zachować szczególną ostrożność, często zakazane jest używanie tych samych naczyń, sztućców, garnków itp., natomiast nieprzestrzeganie takich zaleceń może stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka, a niekiedy także życia. Rodzice alergika często, z troski o bezpieczeństwo dziecka, wolą sami przygotowywać i dostarczać do przedszkola posiłki, które pracownicy kuchni muszą jedynie podgrzać i podać dziecku.
  • Informowanie o jadłospisie i alergenach

    Przedszkole powinno informować rodziców z odpowiednim wyprzedzeniem o planowanym na kolejne dni jadłospisie, a także przekazywać informacje o alergenach występujących w wydawanych posiłkach.
  • Odmowa przyjęcia dziecka z powodu alergii

    Alergia pokarmowa, podobnie jak dobrowolne stosowanie u dziecka diety eliminacyjnej przez rodziców, nie może stanowić przeszkody do przyjęcia dziecka do przedszkola, jeżeli w postępowaniu rekrutacyjnym uzyskało ono liczbę punktów uprawniających do przyjęcia do wybranego przez rodziców przedszkola.
  • Dieta wegetariańska

    Dieta wegetariańska, nazywana często dietą roślinną, opiera się na spożywaniu przede wszystkim produktów pochodzenia roślinnego. Wykluczone jest spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, szczególnie mięsa. Występuje kilka odmian diety wegetariańskiej: dieta dopuszczająca spożycie jaj, mleka i produktów mlecznych, a wykluczająca produkty mięsne, dieta dopuszczająca spożywanie mleka i produktów mlecznych, a wykluczająca jajka i produkty mięsne, dieta wegańska wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego (także miodu).
  • Alergia na soję

    Soja i jej przetwory są bardzo często wykorzystywane w produkcji żywności. Badania dowodzą, iż około 60% żywności dostępnej na rynku w swoim składzie zawiera soję. Produkty, które są lub mogą być źródłem białek soi:
  • Alergia na ryby

    Ryby to jeden z czynników najczęściej wywołujących u dzieci alergię pokarmową. Z reguły uczulenie występuje na wiele rodzajów ryb naraz, choć zdarza się również alergia na jeden gatunek. Reakcje uczuleniowe mogą wstąpić nie tylko po spożyciu, ale także na drodze kontaktowej (po zetknięciu ze skórą) czy inhalacyjnej (podczas przygotowywania potrawy). Objawy pojawiają się nawet już po kilku minutach od spożycia bądź kontaktu z rybą. Najgroźniejszym objawem reakcji alergicznej na ryby jest anafilaksja.
  • Alergia na jajo kurze

    Jaja należą do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem: 1) dobrze przyswajalnych (w około 90%) przez organizm białek. Dla porównania ich przyswajalność z mleka wynosi około 80%, z mięsa około 70%, a z roślin strączkowych około 40%, 2) substancji tłuszczowych obecnych w żółtku, w tym cholesterolu i fosfolipidów, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 i 6 oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA), 3) lecytyny, która jest substancją biologicznie czynną, biorącą udział w transporcie cholesterolu we krwi, metabolizmie tłuszczów, a także będącą składnikiem błon komórkowych, czyli każdej komórki organizmu, 4) witamin z grupy B (szczególne B12 i B2), a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E, 5) składników mineralnych, m.in. żelaza, cynku, magnezu, fosforu i wapnia, 6) foswityny, czyli znajdującej się w żółtku substancji biologicznie czynnej, która posiada właściwości antyoksydacyjne.
  • Alergeny pokarmowe

    Alergen jest substancją posiadającą właściwości antygenowe, która u osób predysponowanych może wywołać uwarunkowaną immunologicznie reakcję nadwrażliwości. Warto zauważyć, że to nie cały produkt spożywczy jest alergenem, lecz pojedyncza substancja w nim zawarta.
  • Alergia i nietolerancja pokarmowa – czym się różnią

    Z powodu występowania zbliżonych objawów ze strony układu pokarmowego alergia pokarmowa dość często mylona jest z nietolerancją pokarmową. Według Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej nadwrażliwość pokarmowa organizmu polega na nieprawidłowej i powtarzającej się reakcji organizmu na spożyty pokarm, który przez osoby zdrowe jest dobrze tolerowany. Wyróżnia się dwa mechanizmy patogenetyczne: immunologiczne i nieimmunologiczne.

Aktualnie przeglądasz

Kwiecień/Maj 2023 - Nr 35
Poradnik dyrektora przedszkola nr specjalny 35 5AZ0035

Testuj bezpłatnie Portal przedszkolny przez 48 godzin