W związku z nowymi zasadami żywienia dzieci w przedszkolach należy dostosować umowy z firmami kateringowymi do aktualnych przepisów prawnych. Obowiązujące do tej pory umowy trzeba odpowiednio aneksować lub podpisać nowe.
Inspektor sanitarny nie musi uprzedzić o kontroli. Nie może jednak przeprowadzać jej podczas nieobecności w przedszkolu dyrektora lub innej upoważnionej przez niego osoby. Za złamanie zakazu sprzedaży, stosowania i reklamowania niedozwolonych produktów żywnościowych PIS może nałożyć grzywnę od 1.000 do 5.000 zł.
Co najwyżej jedna porcja potrawy smażonej w tygodniu, ryba podawana przynajmniej raz na tydzień, a co najmniej trzy razy w tygodniu podczas obiadu na talerzu muszą znaleźć się surowe warzywa. Ministerstwo Zdrowia określiło, jakie produkty mogą być podawane przedszkolakom w ramach żywienia zbiorowego.
© Wiedza i PraktykaStrona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.