Jadłospis powinien być tak skomponowany, aby dostarczał wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz odpowiednią ilość energii. Podczas jego planowania należy uwzględnić płeć, wiek, należną masę ciała dziecka oraz jego stan fizjologiczny.
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego, pojawiającą się w krótkim czasie po zjedzeniu pokarmu zawierającego alergen. Do pierwszych objawów zalicza się trudności w oddychaniu, kaszel, obrzęk twarzy, pokrzywkę, nudności, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia pokarmowa jest najczęstszą przyczyną wstrząsu anafilaktycznego u dzieci.
Protokół zniszczenia produktów spożywczych, które utraciły termin ważności i nie nadają się już do spożycia, należy sporządzić na podstawie wewnętrznych regulacji określających sposób postępowania w takim przypadku.
© Wiedza i PraktykaStrona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.