Choć żywienie dzieci w wieku przedszkolnym regulują przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz odpowiednie rozporządzenie Ministra Zdrowia, to nie znajdziemy w nich informacji o wymaganych wartościach kalorycznych czy energetycznych posiłków. Ustawodawca nie określił konkretnych norm kalorycznych dla placówek przedszkolnych, co oznacza, że dyrektorzy i osoby układające jadłospis muszą kierować się ogólnymi zasadami oraz aktualnymi normami żywienia opracowanymi przez krajowe instytuty. Szczególnie istotne staje się tu zbilansowanie jadłospisu pod względem wartości odżywczych – tak, aby wspierać zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci i zapewnić im odpowiednią podaż energii, białka, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
© Wiedza i PraktykaStrona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.