Jedyną skuteczną metodą jest zastosowanie diety bezglutenowej, która opiera się na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich produktów będących źródłem glutenu, czyli takich, które w swoim składzie zawierają pszenicę, żyto, jęczmień i owies, m.in. makarony, kasze (perłowa, jęczmienna, kuskus, manna, pęczak), pieczywo, otręby z tych zbóż, kawa zbożowa.
Celiakia, czyli choroba trzewna jest genetycznie uwarunkowaną nadwrażliwością na znajdujący się w zbożach gluten. Jest to choroba ogólnoustrojowa o podłożu autoimmunologicznym. Celiakia polega na zaburzeniach trawienia oraz wchłaniania jelitowego. Prowadzi do zaniku kosmków jelitowych odpowiedzialnych za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia i w konsekwencji powstania niedoborów pokarmowych. Kiedyś była uznawana za chorobę występującą wyłącznie u dzieci, jednak coraz częściej diagnozowana jest u osób dorosłych, u których przez wiele lat przebiegała bezobjawowo.
© Wiedza i PraktykaStrona używa plików cookies.Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.