- Data: 09.08.2020
Celiakia i dieta bezglutenowa
Celiakia, czyli choroba trzewna jest genetycznie uwarunkowaną nadwrażliwością na znajdujący się w zbożach gluten. Jest to choroba ogólnoustrojowa o podłożu autoimmunologicznym. Celiakia polega na zaburzeniach trawienia oraz wchłaniania jelitowego. Prowadzi do zaniku kosmków jelitowych odpowiedzialnych za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia i w konsekwencji powstania niedoborów pokarmowych. Kiedyś była uznawana za chorobę występującą wyłącznie u dzieci, jednak coraz częściej diagnozowana jest u osób dorosłych, u których przez wiele lat przebiegała bezobjawowo.
- Data: 09.08.2020
Dieta w alergiach pokarmowych
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego, pojawiającą się w krótkim czasie po zjedzeniu pokarmu zawierającego alergen. Do pierwszych objawów zalicza się trudności w oddychaniu, kaszel, obrzęk twarzy, pokrzywkę, nudności, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia pokarmowa jest najczęstszą przyczyną wstrząsu anafilaktycznego u dzieci.
- Data: 09.08.2020
Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym
Prawidłowe żywienie w wieku przedszkolnym jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących odpowiedni rozwój dziecka, a także utrzymanie sprawności fizycznej, emocjonalnej oraz intelektualnej. Podstawą zbilansowanej diety dzieci jest dobór produktów spożywczych z różnych grup pozwalających przygotować pełnowartościowy posiłek oraz dostarczyć jego organizmowi odpowiednią ilość składników pokarmowych, energii oraz płynów.